Het belang van een second opinion
Als ondernemer schakelt u vaak uw vertrouwde adviseurs in. U gaat ervan uit dat het resultaat van hun werk, in dit geval voor het bepalen van de waarde van uw bedrijf, correct is. Maar wat als uw huidige adviseur niet objectief kan zijn? Of als u twijfelt aan de uitkomst van de waardebepaling? Dan is het raadzaam om een second opinion uit te laten voeren.
Verschillende situaties
Hieronder volgen verschillende situaties waarbij het raadzaam kan zijn om een second opinion uit te laten voeren.
- U heeft onenigheid met uw zakelijk partner, familieleden of andere belanghebbenden en u wilt de samenwerking beëindigen. Er zijn dan tegenstrijdige zakelijke belangen. Het is verstandig om, ook als er door hen al een waardering is uitgevoerd, een eigen adviseur in te schakelen, om zo de eigen belangen optimaal te laten behartigen.
- U raakt verwikkeld in een echtscheiding en uw partner heeft recht op een deel van de waarde van uw bedrijf. Conformeert u zich beiden aan de uitkomst van een al uitgevoerde waardebepaling? Dan is er niets aan de hand. Ontstaat er discussie, bijvoorbeeld over een juiste toepassing van de DCF-methode, dan is het raadzaam om een eigen adviseur in te schakelen. Immers de huidige adviseur kan niet voor beide partijen werkzaam zijn.
- U heeft uw aandelen verkocht en de opbrengst ervan afhankelijk gemaakt van een prijsformule (bijvoorbeeld de intrinsieke waarde), een zogenaamde earn-out regeling. Discussies ontstaan veelal op het moment dat de formule dient te worden toegepast. De prijsformule houdt vaak geen rekening houdt met de inmiddels veranderende omstandigheden.
- Bij overlijden, in verband met de successiewet en mogelijke erfenis.
Wat kan een waarderingsdeskundige voor u betekenen?
Hieronder volgen belangrijke aspecten bij het waarderen in het kader van een second opinion.
- Juiste waarderingsmethode. Het hanteren van een specifieke waarderingsmethode heeft een forse impact op de waarde. Het hanteren van de intrinsieke waarde is in ieder geval niet correct. Ondersteuning van een deskundige bij het bepalen van de juiste waarderingsmethode is zodoende cruciaal.
- Specialistische kennis. Sommige situaties zijn dusdanig specialistisch en het belang is dusdanig groot dat u zeker wilt weten dat u de juiste specialist inschakelt.
- Vreemde ogen dwingen. In veel situaties heeft het inschakelen van een deskundige direct een positief effect op de uitkomst van een discussie, aangezien de tegenpartij nu beseft dat er een professional is ingeschakeld.
- Onafhankelijke waardebepaling onderneming. In veel gevallen is er sprake van een adviseur die al lang betrokken is bij een onderneming waardoor hij niet meer volledig onafhankelijk is. Ook kan het voorkomen dat hij in een conflict een impliciete voorkeur heeft voor de andere partij. Een waarderingsdeskundige stelt de waarde onafhankelijk vast en zorgt zodoende voor een waardering die is gebaseerd op reële uitgangspunten.
- Toetsing. De waarderingsdeskundige zal toetsen of de gehanteerde uitgangspunten verdedigbaar zijn en of de waarderingsmethodes juist zijn toegepast. Het lijkt onwerkelijk, maar in de praktijk komt het helaas nog vaak voor dat er rekenfouten zijn gemaakt of dat er niet realistische uitgangspunten zijn gehanteerd.
Een waarderingsdeskundige verdient zichzelf zeker terug!
Een second opinion brengt extra kosten met zich mee, maar kan in sommige gevallen van substantieel belang zijn. Kijk verder dan uw huidige adviseur. Stel uzelf de vraag of uw huidige specialist een voldoende onafhankelijke positie in kan nemen of ingenomen heeft. Voorkom dat u zichzelf in de vingers snijdt in een situatie die voor u vaak cruciaal is in de fase waarin u bent beland met uw bedrijf.
Uit ervaring weten wij dat u geen spijt zal krijgen van het inschakelen van een waarderingsdeskundige. Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op!
Plaats mijn verzoek